Saturday, 24 December 2011

Kisah sem 1 2011/2012

     Alkisah slps 3 minggu kami memasuki alam 3rd year, klas klinikal kami pd pkl 2 ptg will be taught by new lecturer, yg baru menyertai fakulti kami thn ni. Time klas kami tgh huha huha tu, msuk la sorang perempuan muda ni, so senyap la kitorg tiba-tiba, dlm hati masing2 agaknya terfikir,

“eh,sape lak ni?student baru ke?pakai sempoi semcm,brani giler…kalau dean nmpk student pegi klas pakai camni konfem kene halau balik”

Then she went to desktop n opened the slides titled ‘calculations in clinical pharmacy’. Alamak, lecturer rupanya…owh mcm tak caya,nmpk muda mcm student. Gaya mcm lembut je, tapi….ambik kau, lecturer kami yg sorang ni cukup lantang mengajar, x payah guna mic., cepat pulak tu dia ajar, then ada tutorial calculations yg kami kena buat dan lecturer juz walk around the class tgk kitorg kira. Time tgh kira2 tu,ade la sorang student ni tanya, "madam, btul tak saya kira?"…and madam replied,"kepala hotak awak, mcm ni kira?". Ops, jgn pikir bukan2..baca dulu sampai abis. Hari keesokannya, sorang lagi lecturer lelaki muda masuk mengajar under same subject, lecturer ni x garang, tapi cara dia mengajar, membuatkn kitorang ni rasa mcm ape yg kitorang belajar sebelum ni sebesar habuk je, memang mantaplah, even baru umur 29 thn, terfikir mampu ke suatu hari nanti kami mnjadi pharmacist yg mantap camni.  

Tak lama lepas tu barulah tahu yg mereka berdua tu husband n wife, dan diorang ni senior kitorang, 1st batch, lepas graduate diorang sambung master kt UKM and jd lecturer kt UKM sebelum join UIA semula. Rupa-rupanya bermula dari situlah kami dh hilang ‘nikmat keseronokan’ dan jadi nerd..hahah. Mana taknya, kt klas kalau tak dpt jwb soalan yg madam rasa kitorang patut tahu, terus kena fire. Masa clinical posting di hospital lagilah. Clinical posting 3rd n 4th year dikendalikan diorang berdua, every week we rotate hospital in respected groups, pagi2 sampai hospital, ambil kes kt inpatient pharmacy department, naik wad jumpa patient, salin bed head ticket (chief complaint, medical history, past medical history n medications, diagnosis n lab results mcm ujian darah, x-ray, urine, test buah pinggang, jantung, hati dll) n interview patient. Those things yg kitorang buat ni also applied to medical students, tapi diorng plus physical examination etc. Activites yg disebut kt atas ni dipanggil ‘clerk case’. Habis je clerking, ada group discussion. Petang paling scary, kena present case depan pharmacist dan respective lecturers. Time ni la kalau madam ada, and kami tak perform..memang kena ‘basuh’ kaw kaw punya. Malu tak payah cakap la, terkejut badak pharmacist kt hospital tu tengok student kena hambur. “Nak saya hantuk kepala awak kt dinding ke?”…Huuu. Aku tak pernah la kena, tapi kecut perut jugak. Tapi yg bestnya walaupun madam marah, she’s still giving us the right answer dan ajar sampai kitorang faham. Kat kelas pun, dia slalu sebut, kalau tak faham, jangan buat-buat faham, duk diam, pastu jawab salah.

Awal Disember, clinical attachment berakhir. Tapi kami 3rd and 4th year masih ada 3 quizzes dgn total 15 marks. Mereka berdua yg buat soalan. Memandangkan semester ni assignment and lab reports bertimbun, so buku pun tak buka sgt. We just depend on the lecture notes, sebab sebelum ni pun dlm mana2 kuiz baca nota dh cukup. They will not asked beyond what they taught. Masuk exam hall tgk quiz paper, fuhh…tanya lab tests, goreng je la ape yg patut. Habis je quiz, rupanya kena check jawapan terus, tukar dgn classmates. Sangatlah mengecewakan, jawapan kitorang langsung tak menepati skema jawapan diorang. The marks juz flow n disappear like bubbles. Arghh, tension giler, tak sampai separuh pun markah. Rekod buruk pertama utk aku semester ni, cukup down sebab aku tak pernah dpt markah kuiz yg seteruk ni. Sebelum ni, kalau aku tak sempat study sbb busy dgn aktiviti memang markah kuiz aku rendah, and kalau aku sempat study even sikit je I could still gained at least half of the marks. Sem ni pulak awal-awal tak banyak kerja, so the previous quizzes I did performed well, Alhamdulillah. Tapi yg ni??? Speechless, students dean list pun dpt markah teruk, apatah lagi aku! Nasib yg sama terjadi masa kuiz 2nd and last. Lagi sekali ‘SHOCK’. Baca lain, yg keluar lain. Tak tahu nk kena study mcm mana lagi, what they expect tu tak sampai kat kitorang. Nak pengsan tengok soalan. Dah la last kuiz tu objektif, minus marking pulak. 1 salah, deduct 1 mark. Minus, correct, minus balik--> telur ayam.

“Wolff-Parkinson-White syndrome, Torsade des pointes, Wernicke’s encephalopathy, erythema nodusum, koilonychia???? Apa benda tu? Tak pernah aku dengar nama penyakit pelik-pelik ni..T_T”

So ramailah yg mempersoalkan kenapa keluar soalan yg langsung kitorang tak pernah blajar. Lecturer kami pun jawab yg kitorang tak patut juz depend on the notes, search the books, usaha lebih, walaupun tak pernah belajar sebelum ni. Memang soalan-soalan tu sangat susah, our lecturers admit that, kalau ada yg dpt even half of the marks memang student tu betul -betul excellent, baru layak pegang title ‘pharmacy student’. Kalau betul cara diorang tu doesn’t make sense at all, kenapa ada sorang senior kami managed to get more than half of the marks? Because her effort and commitment tak boleh dibandingkan dgn kami, of course she deserved that marks. Terdiam kitorang…

Last session with them was clinical presentation. Minggu lepas skali lagi madam naik angin and sembur students depan-depan lec hall, sebab jawab salah. Nanges-nanges kot yg kena marah tu. Alih-alih time last presentation 2 hari lepas madam senyap je. Sebelum dia comment lepas kami present pun dia minta maaf terlebih dulu. Rupa-rupanya, ada cerita di sebaliknya. Habis je semua clinical presentation, barulah lecturer kami merangkap suami madam luahkan yg diorang dh dengar ada sesetgh students (seniors) mengadu cerita-cerita yg tak sedap didengar pasal diorang kt lecturers (lecturers tu sebenarnya kawan diorang jugak, ex-students). So kami yg 3rd year mcm tak tahu sgt hal ni. Kena tuduh sombong, bagi soalan yg doesn’t make sense, markah report sikit, ade yg cakap they are mean, garang terlebih, dan macam-macam lagilah. Patutlah madam senyap je.   

He explained, diorang buat macam tu bukan nk torture kitorang, sebaliknya nk kitorang sedar. Bila dah kena pressure supaya study bagai nk gila, dengan macam tu kami akan belajar, how the real situation is. Memang cara diorang lain daripada yg lain, tapi niat diorang baik, nak students berjaya, they want to prepare us supaya masa kerja nanti kami boleh perform. Malah masa kt UKM dulu, madam tak macam ni sebenarnya, madam sangat lembut dgn students kat sana. Mungkin diorang nampak yg kami ni sangatlah banyak kekurangan dari segi ilmu, usaha dan skill, so diorang buat soalan2 macam tu, marah-marah sebab nk urge kitorang supaya jgn terleka, usaha dapatkan ilmu, bukan setakat ‘asal boleh’ je. And he added (aku tak leh nk recall everything, so ade buat ayat sendiri, but more or less mcm nilah dia cakap),

"You should beat the system. Saya lecturer, saya boleh nampak dengan cara kami mcm ni, you have developed. You actually gained something, ilmu you dh bertambah daripada usaha you, you all mungkin tak sedar, but we saw that. Bukannya orang Melayu tak pandai, tapi sebab dh habit Malays ni suka duduk dlm comfort zone. Time kerja nanti, kami ni minority je, Chinese yg memonopoli dunia farmasi. So, kalau ilmu pun cetek, how can they give us high expectation? Kenapa kamu macam kena tahu medicals so much? You ingat standard pharmacy dgn medic ni beza sgt ke? Eh sama je, in fact we suffered more because we have to deal with drugs. You ingat masa kerja nanti you do ward round, deal things dgn doctor houseman, medical officer ke? NO. The one that you deal with are medical specialists. So, show them that you are qualified enough to achieve the same standard. Saya tak nak dengar orang kata UIA graduates macam-macam like your seniors at workplace.  Saya tahu ramai antara kamu ni dah berusaha, but still can't score well. Kalau awak dh usaha, tapi tak berjaya jugak score dlm quiz or exam, jangan sedih sebab lepas ni awak mesti berjaya jugak. Provided with effort, you will improve with time. Saya mintak, please bear with me till this evening, after this you will not see us anymore."                     

Madam once said to us,

"I paling tak suka bila orang datang cakap budak UIA tak competent, apa hak you baru kenal student I sehari then you nak cakap macam tu."

So that’s what she doing, demi tak nak orang kutuk student dia, she tried to improve us, walaupun dgn cara yg agak keras, she actually wants to make sure tak ada sapa-sapa yg boleh pandang rendah pada kita. Mana kita tahu, entah-entah madam sendiri tak sampai hati sebenarnya nk marah-marah students macam tu, tapi terpaksa guna cara macam tu so that we get back on track. That’s how she shows her love to us.

Tapi apa yg diorang dapat adalah sebaliknya. Tanpa pengetahuan kitorang, kedua-dua lecturers ni dah kecil hati dgn kami. Patutnya kami ambil pengajaran dgn situasi ni. Dah la nak final exam, tapi tak sedar dah lukakan hati lecturers. Macam mana nk dapat berkat. So we all apologized for what happened. Diorang cakap kami tak perlu minta maaf, kami tak salah pun. But we, indeed felt very guilty. Kami sebenarnya yg childish, sayu hati kami dengar luahan diorang. Then, baru perasan madam yg diam dari tadi mengalir air mata. Aku yg dengar pun berair mata. Sedih kot, tambah-tambah bila dapat tahu that was our last session with them, esok diorang dh nk fly buat PHD kat New Zealand (I think Univ. of Otago).

To madam & bro. H, kami ikhlas minta maaf. Hadiah masih belum cukup, tak guna kalau sedih hari ni, esok-esok ulang balik kesilapan sama. We promise to study harder, so that both of you can be proud of us. Thanks for everything, we always pray for you both, dan doakan kami semua berjaya. Macam kata Najwa, let’s make them our last lecturers we ever hurt. Cope the stress and strive for success, InsyaAllah!
   

Tuesday, 6 December 2011

Warkah cinta ______________

Bismillahirrahmanirrahim….

To: Akhawati fillah

Warkah cinta _______________


Alhamdulillah,lama aku berdiam mengumpul kekuatan dgn pengalaman yg masih terlalu cetek ,akhirnya hari ni yg dipilih Allah untukku menulis warkah cinta yg sekian lama tertunda.  

Kenapa aku letakkan cinta ________?Sbb jawapannya pelbagai,begini dan begitu,bukan? Yg pasti,kehadiran cinta itu sungguh menggetarkan jiwa dan rasa. Kita selalu menyebut-nyebut tentang cinta kpd hamba2Nya. Namun jangan pula terleka sampai melupakan yang LEBIH BERHAK.



One of my friends,yg aku kenali semasa posting di farmasi,bakal melangsungkn pernikahan x lama lg. Semoga Allah mempermudhkn urusanmu dan beroleh rumah tangga yg sakinah,mawaddah wa rahmah. Baik,itu cinta yg jelas matlamatnya.Macam mana pula dgn yg masih kabur matlamatnya?sampai bila ingin dipanjangkn ‘hubungan x halal’ itu?takut2 jln keberkatan menuju perkahwinan semakin hilang dan akhirnya terlerai di tgh jln.

Kalau zaman dulu2 mak ayah kita berkahwin di usia remaja mengikut pilihan org tua, zaman skrg kita lebih suka memilih sendiri.Malah budak-budak sekolah pun dh pandai bermain cinta.sayang sungguh yg masih bersekolah ni sibuk mengejar cinta,sedangkn rakan2 lain sibuk mengejar cita2. Dgn pemikiran dan perasaan yg belum cukup dewasa,cinta yg mereka rasakn lebih kpd cinta nafsu yg merangkap jiwa. Ketahuilah adik2ku, andai perasaan yang terpendam diresipikan nafsu dan bukannya iman, rosaklah perasaan, tumbuhnya sekadar mngundang serangga perosak. Buahnya meranum namun rasanya pahit. Akhirnya dibiar mati tidak dipeduli.

“Perempuan-perempuan yg jahat adalah untuk lelaki-lelaki yg jahat, dan lelaki-lelaki yg jahat adalah untuk perempuan-perempuan yg jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yg baik untuk lelaki-lelaki yg baik, dan lelaki-lelaki yg baik utk perempuan-perempuan yg baik. Mereka (yg baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yg dikatakan oleh orang-orang (yg jahat). Mereka (yg baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yg mulia.”   
(An-Nur:26)

           Allah telah menjanjikan lelaki-lelaki yg baik utk perempuan-perempuan yg baik. Bagaimana pula dgn ciri-ciri yg mnjadi pilihan?Tanyalah mana-mana perempuan, adakah lelaki yg bersikap buruk dan lemah agamanya mnjadi pilihan? Pertanyaan kembali berbalas :"perasan diri baik sangat ke?". So the way to counter back ialah berusaha 'mensolehahkn' diri kita. Ok,back to the point ciri-ciri td...terpulang pd diri masing2. Nak yg beriman?semua yg bernama islam pun beriman, tapi beriman yg bagaimana? bukanlah semestinya seorang hafiz,tapi kemampuannya mnjadi imam lbih penting. Kalau jadi imam solat wajib pun tak boleh, bagaimana nk membimbing isteri?Ha..belum masuk cara solat jenazah dan solat dhuha lg. Rupa dan harta?tu semua faedah dunia, sampai masa kita akan tinggalkan. Tak perlulah mencari yg terlalu sempurna,sebaliknya katakanlah: "cukuplah bagiku seseorang yg sentiasa berusaha menyempurnakan imannya". 



‎"He’s not perfect. You aren’t either, and the two of you will never be perfect. But if he can make you laugh at least once, causes you to think twice, and if he admits to being human and making mistakes, hold onto him and give him the most you can. He isn’t going to quote poetry, he’s not thinking about you every moment, but he will give you a part of him that he knows you could break. Don’t hurt him, don’t change him, and don’t expect for more than he can give. Don’t analyze. Smile when he makes you happy, yell when he makes you mad, and miss him when he’s not there. Love hard when there is love to be had. Because perfect guys don’t exist, but there’s always one guy that is perfect for you."
— Bob Marley

Kepada yg telah punya pilihan, ingatlah matlamat perkahwinan sebenar yg diredhai Allah dan menjaganya mengikut syarak,semoga Allah mempermudhkn jln. Masalah hati usah dibiarkn terlalu lama, kerana kesucian hati harus dijaga.

"Benar-benar beruntunglah orang-orang yang suka mensucikan jiwanya. Dan benar-benar rugilah orang-orang yang gemar mengotorkan jiwanya."
(Asy-Syams: 9-10)

Bagi kami yg semakin menghampiri tahun2 akhir pengajian,otak mula ligat memikirkn soal jodoh. Masing2 memasang niat,tak kira lelaki mahupun perempuan. Perempuan?iyalah, mcm yg dikatakn Aiman Azlan, who says woman can’t begin the step? And Sayyidatina Khadijah adalah contoh paling mulia yg melamar Rasulullah SAW.Tapi persediaan mental seorg perempuan utk menerima jawapan ‘tidak’ mungkin tak sekuat lelaki. Ditambah pula sifat malu menghias diri. Maka memendam rasa dan berdiam diri mnjd pilihan.


"..Tidak bertemu MATA,,tidak bertemu SUARA..tidak mengungkap JANJI,,tidak bermadah CINTA..cukuplah kata mengingati ALLAH,,cukuplah nasihat serta teguran..cukuplah aku tahu kau punya AGAMA & IMAN..Hati kita ALLAH yang punya,,Hati kita ALLAH yang jaga.. berDOAlah,, kerana itu SENJATA kita.. andai TAKDIR hidup bersama,,pasti ALLAH akan mempermudahkan JALANnya.."

 “MENCINTAI TAK BERERTI MEMILIKI”

Memiliki itu bukanlah konsep Islam. Kerana itu agama selain Islam hanya membenarkn monogami. Segalanya milik Allah, tubuh,hati,semuanya hanya pinjaman. Malah rasa cinta yg 'dipinjamkan' itupun adalah disebabkan rahmat Allah yg membuka hati pasangan kita untuk menerima kita seadanya. So, always be grateful with this rahmah.

Siapa berhak melunakkan sekeping hati selain Dia,

Mencintai seseorang bermakna kamu perlu bersedia menerima,

Segala kesudahan rasa,

Mencintailah keranaNya dan kamu akan merasai lazatnya cinta,

Tiada jiwa terluka..tiada hati tersiksa,

Kerana insan percaya, takdirNya terindah dari segala peristiwa,

Kerana kita percaya, Dia menentukan segalanya.

Jodohnya manusia ada ditanganNya.

Saudaraku tercinta,

Andai kehendak hati terhenti,

Percayalah, Dia sedang mengaturkan sesuatu yang lebih baik lagi,

Cinta yang membuatkanmu tidak lena,

Menjadikan harimu terganggu setiap masa,

Bukannya itu cinta yang diharapkan,

Itu hanya perasaan yang hanya mengundang tekanan,

Cinta sesungguhnya apabila kamu mencinta keranaNya,

Redha dengan takdirNya,

Menerima suratan dengan siapa kamu dipertemukan,

Mensyukuri pertemuan jodohmu walau bukan dengan insan idaman,

Asalkan si dia mencintai Tuhan,

Kita kan terus mencintainya tanpa alasan.

Jika seseorang itu jodoh kita, dia tetap jodoh kita. Jika seseorang itu bukan jodoh kita, dia tetap bukan jodoh kita, walaupun apa pun yang kita lakukan, tidak ada gunanya memaksa diri mempertahankan. Memang sudah lumrah kehidupan,dikecewakn dan mengecewakn, ditolak dan menolak,dilukai dan melukai. 




Duhai hati yg rapuh...
sabarlah,sesungguhnya setiap ketidaksukaan dan keterlewatan itu adalah satu ujian utk kau mendapatkan sesuatu yg terlalu indah..bersabar dan bersangka baiklah dgn-Nya. Orang yg wujud di hatinya rasa mencintai Allah melebihi makhlukNya tidak akan hanyut dgn kesedihan dikecewakn terlalu lama,malah Allah akan memenuhi rindu dihatinya. Dengan menyerahkan kepada ketentuan, lazimnya tuhan akan membuka jalan-jalan yang tidak pernah kita fikirkan. Allah Maha Mengetahui akan hati hambaNya. Mungkin kerana kelalaian kita dlm melaksanakn kewajipan trhdp Allah mnjd hijab lambatnya jodoh kita sampai…atau Allah lebih tahu kita masih belum cukup bersedia menjalani hidup berteman. Kadangkala kita mengenepikan hasrat ibubapa yg ingin melihat kita fokus belajar dahulu sebelum memutuskn utk bernikah. Perlukah kita mementingkn perasaan sendiri? Berilah peluang kpd diri sendiri berbakti terhadap ibu bapa,mnjadi penyejuk hati mereka. Jika masih belum masanya, mengapa harus terburu-buru. InsyaAllah, Dia menyediakan jalan yang terbaik untuk hambaNya. Seorang lelaki pernah berpesan kpdku:

 “bljr sungguh2 focus untuk study dan mumtaz insyaAllah. doa la mudah2 Allah bgi jodh yg terbaek. surah an-Nur:26. jzkk!

(p/s: ‘kalaulah lelaki ni jodohku’…hehe,kantoi la korang kalau ni ayat yg terlintas kt kepala korang (he's not my 'future' too,so korang blh taruh harapan ye,hihihi =p). InsyaAllah, He has prepare someone special for everyone of us,it's only a matter of time)

~Berkahwinlah keranaNya, mencintailah keranaNya, bertemu dan berpisah jua keranaNya,hanya untukNya~

Jazakumullahukhairan kathira...


Best regards: Yg cintanya masih tertangguh (^_^)

Wednesday, 9 November 2011

Introducing da IIUM Kuantan Campus's new library (^_^)

Last day before mid break baru sempat nk tour....(nmpk sgt pemalas dan tak alert dgn perubahan sekelilingkan,haha maklumlah study kt bilik je, kalau bangunan fakulti sains kt sebelah roboh pun aku still dlm dunia aku kot =p).

                                                   front door

                 pemandangan drpd belakang library...UIA sgtla sinonim 
                                dgn architecture element camni

                                            ground floor

Library ni ade 3 tingkat, termasuk ground floor. Basically, kat ground floor disediakn ruang berasingan utk sisters and brothers nk baca paper n 'bersadai'. Ade jugak cc, OPAC, leisure reading room dan satu bilik yg khas utk references, journals etc. 1st and 2nd floor mcm biasa, penuh dgn rak buku and tempat study,tapi discussion rooms dh makin brtambah kalau nk compare dgn dulu.   

sape gayat tak leh naik lif ni...haha

yeay...ade taman mini kt tgh2 library

leisure reading room

ruang membaca 1st floor

gambar diambil dari 1st floor

ni 2nd floor, yg byk2 pintu tu discussion rooms



Saturday, 22 October 2011

Bukan cerita cinta biasa

 Bismillah....
     Hari tu janji nk cakap psl kahwin awal kn next entry? Huuu..postpone dululah, masa tak mengizinkn dgn assignmnt, report berlambak. Berderet-deret,datelines pun dkat2. Makin hari study makin susah, dgn konflik group clinical attachmnt (aku tak nak tagging dgn senior,serik tau...mcm nightmare je T_T), klas badminton yg memenatkn. But Alhamdulillah despite of those difficulties, I've got high marks in quizzes. Padahal aku rasa mcm tak confident je dgn jwpn aku. Tapi Allah permudahkn.


Straight to the point, to compensate my promise, I put this video for us to muhasabah ourselves. Sebelum kita nk bercerita rasa cinta pd manusia, it's better if we get to know Allah's love first,right?


Ala bizikrillahi tatma'innul qulub....semoga kita smua memperoleh kebahagiaan hakiki...and last words to share:
"A woman's heart should be so lost in God,that a man needs to seek Him in order to find her"

Sunday, 16 October 2011

Today's mumble

Bismillah....


      Alhamdulillah,safely back from IIUM Gombak pkl 4 pagi td. Saja je nk masuk culture art centre yg besar tu, hehe. Closing convest yg best,dengan tajuk forum 'Students life and love'. Juz agak kecwa sbb isu yg dibahas panel (Akhil Hayy,Heliza & Ummi Ros Raudhatus Sakinah) lebih kpd isu cinta with extreme consequences,mcm wedlock pregnancy dan mcm2 lg yg menyimpang.Okaylah, I do admit this issue shouldn't be neglected,memang akhlak remaja Islam akhir zaman makin runtuh. But somehow,aku prefer kalau tajuknye tu dikaitkn dgn kalangan  kami yg byk tersangkut dgn virus 'cinta islamik' yg matlamatnya tak menghalalkn cara. Tapi takpelah, memandangkn jauh2 aku datang,tadah je la telinga. Huu...


    Aku tertarik dgn cerita drpd ummi Ros. Ummi Ros ni pemilik Raudhatus Sakinah,pusat perlindungan utk remaja prempuan yg tersasar. Ade sorang budak perempuan ni dihantar oleh familinya sendiri ke Raudathus Sakinah. Budak ni baik dan pandai,dpt offer foundation utk medic kt IPT, so she went there. Masuk je IPT, budak ni dikelilingi rakan2 yg ade boyfriend. Pendek kata kalau sape yg takde bf tu tak lakulah gamaknye. Agak2 ape yg die rase? of course la terdesak. Then one day a guy asked her to be his couple. She agreed. Pastu mamat ni mintak izin nk pegang tangan. She said no,it's haram. So that guy left her. Tak lama lepas tu, datang la mamat no. 2,mintak nk pegang tangan jugak tapi kali ni she said yes. So 2nd guy ni tanya lg,'can we have sex?'. And she answered no. Kena tinggal lagi. Datang pulak 3rd guy. Kali ni semua yes. Hilanglah sudah kesucian yg dipertahankn. And the 3rd guy still left her. Frust menonggeng la budak ni. Makin hari makin tersasar sampailah satu hari dia registered jd pelacur melalui internet. Budak ni jd pelacur hari minggu, and customers memang ramai. Boleh dpt ribuan ringgit per month. Tapi budak ni sedar dia salah, cuma sayang tak bertemu arah tuju yg dicari. Bila family dpt tau,terus dia dihantar ke Raudhatus Sakinah. At the 1st time she met Ummi Ros,you know what she said? "ummi,please make me cry. I didn't cry for a long time". She repent. Lepas keluar dari Raudhatus Sakinah, dia sambung blajar di oversea dan Alhamdulillah,she found her husband...cinta sebenar yg dicari-cari selama ni.


Allah Maha Pengampun, Dia blh bagi hidayah pada sape-sape yg Dia kehendaki. Kadang-kadang,mereka ni ade keinginan nk berubah,tapi tukar fikiran bila kita buat diorang seolah-olah tak layak nk jadi baik. Nauzubillah,ingatkn diri masing2 termasuk aku jugak,jangan sampai kita jd asbab mreka jauhkn diri dari mndekati Islam. Aku pun insan lemah yg tak pandai nk menegur. Tapi ambik jugak inisiatif,kita bergaul dgn mereka dan tunjukkan akhlak yg baik,dgn ikhlas. Mungkin suatu hari nnt hati mereka akan lembut dan diorang sendiri akan datang pada kita. Contoh biasa,aurat. Sepupu aku yg free hair pernah puji jubah yg aku pakai cantik. So,kita psiko dia skit2...kalaulah satu hari nanti sepupu aku ni pakai tudung semula,aku rasa itulah saat gembira yg takkan dpt ditukar ganti dgn wang jutaan ringgit sekalipun. Cuma satu benda nk ditekankan sebagai peringatan:
 JUST BECAUSE SOMEONE DOESN'T OBEY THE ISLAMIC RULES,
IT DOESN'T MAKE HIM/HER ANY LESS OF A MUSLIM THAN US. 
Kita manusia biasa yg buat kesalahan dan kalau Allah sendiri membuka peluang kpd semua hambaNya bertaubat,kenapa kita sibuk nk menilai dan menjatuhkn persepsi negatif pada mereka. Siapa tahu suatu hari nanti, mereka dpt hidayah dan menjadi Muslim yg lebih baik drpd kita. Aku pun bukannya bertudung labuh...dan aku masih dlm proses mencari kekuatan ke arah itu. Alhamdulillah Allah pelihara aku drpd couple,tutup aurat yg x sempurna dan aku tahu agama,aku x pernah lg masuk panggung wayang tau,masa skolah pun aku byk terperap kt rumah (parents aku control maa),cuma aku jenis yg biasa2,skrg slow2 aku makin lembut hati pd islam. Kalau dulu aku tak biasa dgn qiam,mathurat,solat dhuha,usrah,sindrom kahwin awal kt UIA ni....now I'm adapting myself to all those things. Allahummarzuqna istiqamah. Kahwin awal? Ha...ha...ha. Dulu aku la antara orang yg anti dgn benda alah ni. But now? hmm... tunggu la next entry ye. Ngantuk dh,yeay esok klas start pkl 9 (^_^)

Tuesday, 11 October 2011

We have Allah,so get back on the track (^_^)

Bismillahirrahmanirrahim....in the name of Allah,The Most Gracious & Most Merciful...


        Ambil kesempatan dlm kesibukan kejap,tonight kna train adik2 utk national pharmacy quiz...this week gonna be hectic. Ujian masa. Manusia mana tak ditimpa ujian. Pelbagai ragam ujian yg Allah berikn untuk menguji kita,bukan?sakit,gagal exam,kena fitnah,kesempitan wang,masalah rumahtangga, bebanan kerja dan belajar, dianiaya orang....semuanya ada.


       It's a fitrah that troubles come and go. Sometimes it pile up,one on top of the other. At times,it feels like one cannot take it anymore. Sometimes,one just lets everything go. Shut down. Hibernate. Call it whatever you want. This is what happen,I guess. But we should remember that Allah is always there,waiting for us to get back to Him. Patiently, He waits. With gentle reminders,time and time again. "Get back on track". He whispers. Or maybe we need a driven force to make us wake up, like someone who had just dumped a bucket of cold water on your face (it may sound weird,but yeah,that's how it seems).


"Adakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga,padahal belum datang kepadamu cubaan seperti yg dialami orang2 terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan,penderitaan dan digoncang dengan pelbagai cubaan,sehingga Rasul dan orang2 yg beriman bersamanya berkata,"Bilakah akan datang pertolongan Allah?"Ingatlah,sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat."

                                                                                                                       (Al-Baqarah: 214)

     Life in this world is full of tests. Otherwise,how will we able to gain Jannah?Allah knows what's best for us. Always. And He knows,what's going on with our life,more than we do,actually. Hasbunallah wa ni'mal wakil. May Allah guide us all. Without His guidance,we're nothing..nothing at all! 

Sunday, 9 October 2011

Clinical tagging attachment

        The list finally came out!




      Hehehe...sorry,all the matric numbers are confidentials,sume dh dihitamkn. We are all tagged with final year in a group. Alhamdulillah dpt HTAA for 1st clinical attachmnt khamis dpn,4 days to go...then stay in campus, next 2 weeks baru ke hosp. kemaman dan last skali hosp. temerloh. My group got GI & hepatobiliary system! Baru beberapa hari lpas blaja dgn Mdm Azrin...pergh,boleh tahan batch kami kne brainwash dgn mdm gara-gara kitorang lupa psl coagulating factors,bilirubin,warfarin and all those things related bla3....

"You all ni nama je blaja tapi tak pandai nk relate theoretical and situations,consequences.Macam ni ke nk jadi pharmacist?Time attachment nanti kalau tak dapat jawab I ketuk kepala you all"

Mak aii..kecut perut dengar warning mdm.Okeh,alarm memang wat bunyi emergency dh ni,kna well-prepared nmpk gayanya,tapi ape nk study nih???


Provided with the format above,okay dh nmpk jalan sket.So the things for us to pay attention:-
-BHT (bed head ticket)
-communicate with patient from the case assigned
-report form
-ingat med. abbreviations
-check presence of DRP
-bring all those drug info,mims,BNF,any related notes & guidelines
-jgn lupa kalkulator!

I really hope we'll get patient with non-complicated med. condition dan masuk hospital tak lama,or otherwise memang 'bling-bling'lah mata mengadap BHT berjela-jela,blum masuk part salin and interpret tulisan doktor yg 'sangat cantik' lagi.BHT ni records all info. we need to obtain..trmasuklah patient demographics,chief complaint (what doctor wrote acccording to patient's claim on the 1st time admitted),BP,HR,blood glucose,past medical histories,current med condition, past and current medications taken,not forgotten the most impotant ones,the test (liver function test,kidney function test,blood coagulation profile,fecal examination etc.)

Diseases that might involved in GI & hepatobiliary cases:
GERD,peptic ulcer (gastric ulcer,duodenal ulcer),IBD,pancreatitis,hepatitis,liver cirrhosis....

Besides,physical examination pun blh applied as one of basic methods to narrow the diagnosis,actually tak payah ni..med. students & doctors je buat.Cuma kita blh tanya patient dia rasa sakit kat bahagian mana,so that we can confirm patient's claim dgn diagnosis yg doktor dh tulis.

topographic anatomy of abdomen

Next,bila tengok symptoms,we should beware of the common symptoms like abdominal pain,heartburn and look at differences of a disease to another..maybe penyakit sama tapi penyebab berbeza,so different types of treatment must be matched correctly.Contoh, patient ade peptic ulcer and we thought NSAID as the cause,tapi sbnarnye patient tu dpt peptic ulcer caused by H.pylori..and that patient supposed to be treated with antibiotic tapi kita bagi ubat lain.Padan la tak sembuh-sembuh.

Paling risau part nk evaluate LFT dgn coagulation profile.Seriously still tak mahir nk relate sume values dgn presenting illness..reflection of abnormal values of bilirubin,albumin,total protein,ALP,PT bla3....ape nk explain time present case nanti.I should work harder to understand those things (T_T)

Ya Allah..permudahkanlah first attachment kami.Rabbi yassir wala tu'assir.


Wednesday, 28 September 2011

perkongsian ringkas

Bismillah....


      Juz sedikit perkongsian ringkas yg ku peroleh drpd kakak usrah kami. Kakak kami berkongsi kata-kata ustaz Pahrol Mohd Juoi yg didengarnya di ikim fm sebelum prtemuan kami. Katanya, seandainyalah kita masuk ke zaman Rasulullah dan para sahabat, pasti kita akan cakap, "eh, mereka ni gila". Manakan tidak, ada yg sanggup mengutip batu2 kecil di jalan dan memenuhkn mulutnya dengan batu2 tu. Kenapa? hanya kerana nk mengelakkan dirinya daripada mengumpat, memfitnah. Sedangkn manusia zaman kita? sehari takde berita sensasi, boleh tak senang duduk dibuatnya. Kadang2 dh warning kt mulut sndiri utk diam, tapi bila ade 'driving force' yg stimulate 'gossip receptors',tros laju je impulse smpai..dan mulut pun trbukalah bercerita hal orang itu,ini...('gossip receptors' tuu, ayat xleh blah hehe...kot2 pasni ade yg bukak buku physiology cari gossip receptors kt chapter nervous system :p). Okeh,sambung..dh melalut pulak. Masa turunnya wahyu supaya kaum wanita menutup aurat,para sahabat Rasulullah pada masa tu jugak mencapai apa saja yg ada,trmasuklah  kain langsir dan terus menutup aurat isteri mereka. Nak cakapnya di sini, pegangan Islam mereka sangatlah kukuh dan patuhnya mereka pd perintah Allah. Hal sebaliknya turut trjadi, seandainyalah mereka yg hidup di zaman Rasulullah ni masuk ke zaman kita, mereka pun akan mengatakan kita ni gila. Kenapa? because of our lifestyle. Islam is the way of life. Tapi hakikatnya,bukan smua yg kita buat ikut jln Islam. Ekonomi kita tak sekukuh di zaman khulafa al-rasyidin, masih dimanipulasi orang kafir. Ilmu agama penuh di dada,tapi bebas keluar berdua-duaan dengan bukan muhrim. Solat bertelekung cantik, tapi habis je solat,keluar rumah atau masjid tudung entah ke mana. 

Kata-kata terakhir utk kita smua muhasabah diri, reflect on ourselves. DI MANA LETAKNYA ISLAM DLM DIRI KITA? adakah pada hati,pada telekung,kopiah, sejadah?atau hanya sekadar pada nama?

Saturday, 24 September 2011

the hidden tears

Bismillah...


    Words of the day: SEDIH,PEDIH,LETIH (penambahan idea prkataan berakhir dgn 'ih' untuk menambah hiperbola ayat sgt dialu-alukan). Hari ni lemah aku rasakan,nk menangis tapi air mata tak nak keluar. My heart cries with every heartbeat.


"Sedih? eh nampak happening je kau dari pagi tadi...takde nampak emo pun,siap boleh gelak-gelak lagi"


Itu drpd perspektif orang lain. Correction, that's really how I am. Kebiasaan dari kecik, aku tak nangis dpan orang. Keep trying to hide all those sadness...tahan Arifah,tahan..don't never ever shows them your face with tears falling down!


Tetiba tengah sedih-sedih ni aku teringat kakak usrah aku. Aku rasa mcm nk berlari keluar  mengadu dengan dia. Akak, saya nk sangat cari akak, nk mengadu dengan akak. Saya tak nak cari orang lain. Saya tak faham kenapa saya rindu sangat nk jumpa akak, padahal baru tadi saya jumpa akak masa solat zohor kt masjid. Kenapa nama akak yg terlintas kt fikiran saya? Saya rindu nk pandang wajah akak, saya rasa tenang. Saya rindu nk dengar nasihat akak...akak tolong brainwash saya, tolong bersihkan hati saya, tolong saya fokus mencintai Dia yg berhak! Tapi saya tahu akak pun dh cukup sibuk dgn urusan akak, saya tak sampai hati nk ganggu hujung minggu akak. Kalau dapat bertemu muka pun mungkin lidah saya kelu nk bercerita. Jadi saya mengadu dengan Allah, merintih betapa pedihnya hati. The more I pray, the more Allah shows me the way. I trust that.


Saya nk cakap pada akak....jiwa saya skrg dh keras, cuma atas sebab-sebab tertentu saya menangis semahunya. Dulu saya rasa hidup saya dikongkong parents waktu sekolah, saya nangis. Tapi masa awal2 masuk u,dh bebas di kampus nangis jugak sbab homesick. Ada skali masa tunggu abah waktu balik dari skolah,kata-kata berbisa dilempar pada saya cuma sbab saya tak layan usikan sorang akak yg galak 'mainkan' adiknya dengan saya. Balik rumah trus nangis dlm toilet. Oh ya, kt skolah ade budak laki cop saya pempuan takde perasaan. Peduli ape aku, sebab kaulah, masa aku on duty  jaga gate blakang skolah cikgu tuduh dating masa school hours tahu! Then, arwah atuk saya meninggal, saya sayu tengok saat terakhirnya, sampai termimpi-mimpi arwah atuk datang merayu mintak al-fatihah drpd saya. Saya terkilan tak dpt byk berbakti pada arwah atuk semasa hayatnya. Tak lama lpas tu, mak saya nangis dengan kembalinya "past love story" abah, that was the worst one, seminggu demam panas di kampus. Takpe, saya bukan anak derhaka akak, bukan sikap saya nk kurang ajar dengan abah walau apa pun salah dia. Saya anak sulung, jadi trpaksa kuatkn hati untuk umi. Alhamdulillah, hal tu dh berlalu. Satu persatu hal yg trjadi mnjadikan hati saya kering. Saya penat nk nangis. Mungkin sebab tu kali ni saya rasa sedih tp tak boleh nk nangis. Saya memang bersalah agaknya kali ni. Maaf hati saya tak dpt dibuka utk mereka. Maaf sbab saya tak cuba faham niat ikhlas mereka. Maaf sbab saya terlalu yakin i'm not the one for them. Saya doakan mereka bertemu dgn pilihan terbaik, bcoz all of u deserve that. Dan dah tentu saya turut doakn orang-orang yg prnah saya harapkn cpat bertemu bakal zaujah mereka. Doakn saya juga bertemu pilihan Allah untuk saya. (^_^)

Wipe your tears, come what may,
You will be the one to say,
I'll be alright, I'll be okay,
Keeping my all worries at bay,
Finding the white within the grey.

We're not here to stay anyway,
It's a journey. Remember that everyday,
And that we'll arrive safely home one day,
And we work, we hope, and we pray,
That we'll be among those who obey.

-copied from aiman azlan-


*Nk hiburkn hati jap dgn tengok bola sbenarnya, mlm ni klate vs johor fc...tapi tak jumpa live stream, last2 melekat di blog dan work up for this entry. 

Wednesday, 21 September 2011

I'M TOO BUSY


One more poem to nourish the spiritual needs....I felt like every single words really struck my heart.
Everyday as I wake up at dawn
My mind start working the moment I yawn
There were... many things to do, o dear!
That's why I hastily did my Subuh prayer
I didn't have the time to sit longer to
praise the Lord
To me rushing out after prayer is nothing odd...
Since school, I had been busy every minute
Completing my tutorials and handing it in
My classes took up most of my time always
No time did I have to Allah to pray
Too many things to do and zikir is rare
For Allah, I really had no time to spare..
When I grew up and started my career
Working all day to secure my future
When I reached home, I prefered to have fun
I chatted on the phone but i didn't read the Quran
I spent too much time surfing the Internet
Sad to say, my faith was falling flat...
The only time I have left is weekends
During which I prefer window shopping with friends
I couldn't spare time to go to the mosque
I'm too busy, that's the BIG EXCUSE...
I did my five prayers but did so quickly
After prayer, I didn't sit longer to reflect quietly
I didn't have time to help the needy ones
I was loaded with work as my precious time runs
No time at all to visit a sick Muslim friend
To orphans and elderly, I hardly lent a hand
I'm too busy to do community service
When there were gatherings, I helped the least
My life was already full of stress
So I didn't counsel a Muslim in distress
I didn't spend much time with my family
B'coz i thought, doing so is a waste of time...
No time to share with non-Muslim about Islam
Even though I know, inviting causes no harm
No time to do Sunnah prayers at all
All these contribute to my imaan's fall..
I'm busy here and busy there
I've no time at all, that's all I care
I went for religious lessons, just once in awhile
Coz i'm too busy making a pile...
I worked all day and i slept all night
Too tired for Tahajjud and it seemed not right
To me, earning a living was already tough
so i only did basic deeds but that's not enough..

No time at all, to admire God's creation
No time to praise Allah and seek His Compassion
Although I know how short is my life
For Islam, I really didn't strive..
Finally the day comes, when the Lord calls for me
And I stood before Him with my Life's History
I feel so guilty b'coz i should have prayed more
Isn't that what a Muslim lives for?
To thank Allah and do more good deeds
And the Quran is for us all to read..
Now at Judgement Day, I'm starting to fret
I've wasted my life but it's too late to regret
My entry to Paradise depend on my good behaviour
But i've not done enough nor did proper prayer
My "good deed book" is given from my right
An angel opened my "book" and read out my plight.
Then the angel chided me....
"O You Muslim servant, you are the one,
Who is given enough time, yet not much is done
Do you know that your faith is loose?
saying "no time" is only an excuse.
Your "good deed book" should be filled up more
with all the good work you stood up for..
Hence, I only recorded those little good deeds
As I say this, I know your eyes will mist..
I was about to write some more, you see
But i did not have, THE TIME to list".......
"Ya Allah, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah,ampunilah kami dan rahmatilah kami.Sesungguhnya hanya Engkaulah penolong kami"

Tuesday, 20 September 2011

When I say...I am a Muslim

Masa tgh surf2 internet trjumpa poem ni...tp sayang xtau sape author,for sure not local..just copy the half of it sbb panjang sgt poem ni

When I say....I am a Muslim,
I'm not shouting "down with Christians and Jews"
I am whispering "I seek peace",
And Islam is the path that I choose.


When I say....I am a Muslim,
I speak of this with pride.
And confess that sometime I stumble,
and need Allah to be my guide.


When I say....I am a Muslim,
I know this makes me strong.
And in those times when I am weak,
I pray to Allah for strength to carry on.


When I say....I am a Muslim,
I'm not boasting of success.
I'm acknowledging that Allah has rescued me,
and I cannot ever repay the debt.


When I say....I am a Muslim,
I'm not claiming to be perfect.
My flaws are indeed visible,
but Allah forgives because his followers are worth it.


When I say....I am a Muslim,
it does not mean I will never feel pain.
I still have my share of heartaches,
which is why I invoke Allah's name.


When I say....I am a Muslim,
I do not wish to judge.
I have no such authority
My duty is to submit to Allah's all-encompassing love.

Tuesday, 13 September 2011

ThE wEaKeR

Bismillah....


      Tahun ni sedikit lemah. Cuti habis dgn demam, batuk tmbh dgn mcm2 common ailments lg. Sekejap baik, then datang semula. Sampai umi cakap "kau balik jelah UIA cepat2...duk rumah lama-lama pun jadi sakit". Hehe. Start mcm ni lpas blk dr community service di Cambodia + Bangkok (ade bwk balik resistant bacteria dari Kemboja kot...hahaha. Tapi seronok, nak kata puas hati blum lg sebab rasa masih blum cukup sumbangan yg kami tinggalkn pd masyarakat kt sana). Bulan puasa lg melarat...patutnya amal ibadat tu makin berisi drpd thn sebelumnya,tapi thn ni dh makin kurus pulak. Mujur terawih aku usahakn jgak jgn tinggal...ade skali abah lmbt blk, xnk tinggal punya pasal..trpaksa aku imamkan adik2. Yg part baca Qur'an n lain2 amal goes down sbb duk sakit je. Sayangnyaaa. Haih, lemah btul antibodi....rugi2...harapnya sakit2 tu jd kafarah dosa. Alhamdulillah smpai raya dh sembuh...balik rumah adik pulak jangkitkn demam panas 3 hari sebelum blk kampus, then baru sehari dua ni makin baik...trpaksa tunggu btul2 sembuh dulu, jeles ramai sebok abiskn puasa 6 (T_T)....ya Allah, kurangnya pahala aku kali ni...kurangnya sayang aku kt Tuhan. Teringat pulak lagu Opick....


~ maafkanlah...bila hati tak sempurna mencintai-Mu~



oh ya, yesterday was the 1st day of the new sem...also 1st day to officially climb up one phase of 3rd year. Lama bertapa kt rumah, so semangat berkobar-kobar for the 1st few lectures. Masuk petang je, kami dh ditakutkan dgn cabaran clinical pharmacy, especially bab case presentation during clinical attachment starting from 5th week. Welcome to an 'exciting clinical year'! @_@..rabbi yassir wala tu'assir

Sunday, 14 August 2011

Meneroka minat baru....hehe

Demi mengisi saki baki cuti yg tinggal x sampai sebulan, aku pun try la test skill jahit manik. Bukan stakat baju aku...dengan baju umi dan adik skali jadi bhn eksperimen. Nak jahit manik ni kne sabar ye...nak-nak yg complicated, mau taknye dicarik-carik kain kalau brape kali try x jadi2. So, aku saje try yg snang2 dulu..pastu baru beralih pd yg payah skit. 1st trial memang x brape kemas skit..then slow2 improve. Walaupun umi puji cantik je, siap nk kasi upah lagi....hoho, hakikatnya jauh beza dgn jahitan tailor pro. Mak memang camtu kan? Luv u umi (^_^)

1st trial...gne manik lama yg lebih dulu

test kt baju raya sndiri...hihi

lebih kurang same mcm td, just gne manik lain

the last piece...simple tapi ssh gak sbnrnye nk jahit

Pasni nk try jahit manik piramid pulak,tapi memandangkan stok manik xde...rest dulu jap for the time being. Esok dh masuk hari ke-15 berpuasa...harap kita semua istiqamah dan konsisten beribadah, dan yg penting IKHLAS! 

Saturday, 18 June 2011

jiwa aku _______ ??




EXACTLY




Adakah HATI ini hampa kerana kurangnya IMAN


ottoke???


Please get back!!! Ya Allah don't let me drown in this emptiness....